Bacalah Al Quran

"Sesiapa yang membaca satu huruf dari Kitab Allah ditulis baginya satu kebajikan, setiap kebajikan digandakan sebanyak sepuluh kali ganda".
"Orang yang tidak ada pada rongganya sedikitpun dari al quran sama seperti sebuah rumah yang di tinggalkan kosong".

Selasa, 16 Julai 2013

Meletakkan pergantungan hidup hanya pada yang maha esa


ﺇِﺫْ ﻗَﺎﻝَ ﺍﻟْﺤَﻮَﺍﺭِﻳُّﻮﻥَ ﻳَﺎ ﻋِﻴﺴَﻰ ﺍﺑْﻦَ ﻣَﺮْﻳَﻢَ ﻫَﻞْ ﻳَﺴْﺘَﻂِﻴﻊُ ﺭَﺑُّﻚَ ﺃَﻥْ ﻳُﻨَﺰِّﻝَ ﻋَﻠَﻴْﻨَﺎ ﻣَﺎﺋِﺪَﺓً ﻣِﻦَ ﺍﻟﺴَّﻤَﺎءِ ۖ ﻗَﺎﻝَ ﺍﺗَّﻘُﻮﺍ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﺇِﻥْ ﻛُﻨْﺘُﻢْ ﻣُﺆْﻣِﻨِﻴﻦَ

Dan (ingatlah) ketika orang orang Hawariyyiin berkata: "Wahai Isa Ibni Maryam! Dapatkah kiranya Tuhanmu berkenan menurunkan kepada kami satu hidangan dari langit?" Nabi Isa menjawab: "Bertaqwalah kamu kepada Allah jika benar kamu orang-orang yang beriman".

Nabi Isa menjawab permintaan mereka dengan memerintahkan supaya bertakwa kpd Allah.Perhatikan jawapan tersebut.Nabi Isa tidak menjawab ya di atas persoalan yg dikemukakan kpdnya kerana Allah lebih mampu memberikan sesuatu melebihi apa yg mereka minta bahkan Allahlah pengurnia rezki yg sebenar.

Soal rezki bukanlah suatu yg susah bg Allah kerana Allahlah yg mencipta sesuatu dan mengurusatur ciptaannya termasuk yg berkaitan dengan rezki.Apa yang susah ialah pergantungan hati manusia kpd rezki Allah..apa yg susah takwa hampa kpd tuhannya.

Lantaran itulah kita memahami bhwa apa yg ditekankan oleh nabi Isa ialah soal takwa kerana apabila seseorang sudah bertakwa maka Allah akn mengurniakan rezki dari pihak yg tidak disangka2 olehnya.Imam Hasan Basri menyakini bhw rezkinya tidak ada siapapun blh mengambil darinya,merampas atau menghalangnya.

Keyakinan inilah yg menjadikan dia sentiasa tenang dan sentiasa yakin kpd pemberi rezki(Allah) dan pergantungan hidupnya kpd Allah semakin kukuh.

Ketahuilah bahawa penyakit bergantung dengan makhluk adalah penyakit yg sangat merbahaya kerana dia akn menjadikan seseorang penakut tidak sanggup berkata benar kerana bimbang akan kehilangan sesuatu dari miliknya.

Inilah barah yg membelenggu umat islam kini.Mereka tidak yakin dengan kuasa tuhan yg menentukan sesuatu dengan qudratNya bahkan meletakkan puncak kuasa kpd makhluk.Nah kalau begitu keadaannya maka apa bezanya dengan penganut fahaman sekular barat yg meletak kuasa pada manusia bukan pd Allah..

Ingatlah wahai saudaraku yg dikasihi.Muslim takkan sama dengan yg bukan muslim selamanya.Akidan dan pegangan antara mereka berbza dan akan terus berbeza sampai kiamat.Muslim meletakan kuasa mutlak hnya ada pada Allah sedangkan non muslim meletakkan kuasa pada makhluk (manusia)

Barangkali inilah yg di namakan fahaman sekularisma dan golongan anti Islam.Semoga kita berlepas diri dari menjadi penyokong mereka apatah lagi mendokong perjuangan mereka

Tiada ulasan:

Catat Ulasan