Bacalah Al Quran

"Sesiapa yang membaca satu huruf dari Kitab Allah ditulis baginya satu kebajikan, setiap kebajikan digandakan sebanyak sepuluh kali ganda".
"Orang yang tidak ada pada rongganya sedikitpun dari al quran sama seperti sebuah rumah yang di tinggalkan kosong".

Rabu, 31 Julai 2013

Kedudukan Al Quran Dan Pengamalnya Di Sisi AllahAl Quran ialah mukjizat terbesar yang dikurniakan Allah kepada Baginda Nabi kita Muhammad melalui perantaraan Jibril a.s.Kekuatan al quran sejak dari mula ia diturunkan sampai kini tidak pernah mampu dicabar oleh sesiapapun.Al Quran bukan kalam manusia biasa bahkan bukan juga kalam dari nabi Muhammad akan tetapi kalam dari Allah pencipta langit dan bumi.Beruntungkah sesiapa yang menjadikan al quran sebagi menu utama dalam kehidupannya di dunia.Ia diibaratkan sebagai hidangan dari Allah.Adakah lagi yang kebih berharga dari apa yg datangnya sendiri dari Allaah.

Al Quran diturunkan dengan tujuan menjadi peringatan kepada sebagian manusia yang beriman dan takut kepada-Nya.Firman Allah "Tidak kami turunkan kepada-Mu Al Quran untuk menyusahkan melainkan sebagai peringatan kepan mereka yang takut".Ia hanya bermanfaat bagi orang yg ingin taat dan merasa takut padanya sahaja.

Terdapat juga segelintir manusia yang menjadikan Al quran untuk mencapai tujuan-tujuan tertentu yg bersangkup paut dengan kepentingan dunia srmentara ini.

Ada sebahagian mereka mengamalkan ayat-tertentu atau surah- tertentu sebagai azimat dan awek muda.Ada juga dibaca dan diamalkan semata-mata ingin menundukkan suami/isteri dan bermacam-macam tujuan yang lain sedangkan quran yang mulia ini diwahyukan untuk memberi petunjuk dan pedoman hidup agar mencapai kebahagiaan dunis dsn akhirat.

Ada juga menjadikan ayat Al Quran sebagai penghias dinding di rumah dan di pejabat tanpa  memahami dan membacanya.Rumah akan bercaya apabila dibacakan didalamnya Al Quran @ diajarkan hadis dan hukum hakam agama di dalamnya.

Kelebihan Alquran di sisi Allah tidak ada siapapun yang boleh menafikanya lagi,jesteru Nabi bersabda seafdal ibadat bagi umatku ialah membaca Al Quran.Dimikian tinggi kemulian ibagat ini di sisi Allah.

Di dalam sebuah hadis terdapat riwayat bahawa nabi bersabda "Sesiapa yang menghabiskan masanya dengan berzikr kepada Allah dan membaca Al Quran dari memohon permintaan dariNya nescaya Allah  akan menganugerahkan kepadanya seutama- utama pemberian yang diberikan kepada orang yang meminta".Demikianlah mafhum hadis.

Ahli Al Quran mempunyai kedudukan yang sangat istimewa di mata pandangan Allah.Mereka dinisbahkan dengan Ahlillah (keluarga Allah).Nabi bersabda "Ahli Al Quran, mereka itu ialah Ahli Allah yang memiliki keistimewaan tertentu yang tidak ada pada orang lain"au kama Qaal.

Bacalah Al Quran wahai saudaraku yang dikasihi! Sesiapa yang membaca satu huruf saja dari Al quran akan ditulis baginya satu hasanah,setiap hasanah akan digandakan sebanyak sepuluh kali ganda.Terangilah rumah-rumah kalian dengan cahaya al quran ,terangilah hati sanubari kita dengan petunjuk al quran.Tidak mengapa jika rumah kita bergelap tanpa lampu letrik dan tv berwarna asalkan hati kita bercaya dengan gemerlapan cahaya quraani.

Wahai tuhan kami berikanlah kebaikan dunia akhirat kepada kami,golongkan kami daripada pembaca dan pengamal isi kandungan kitabMu Al Quran.
Selamat beramal...salam Ramadan dari UAB(USTAZ AHMAD BUHORI)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan